A kozmetikusomtól származik a leghasznosabb tipp, amit napelemhez kaptam

Van egy kedvenc kozmetikusom, akihez egész fiatal korom óta járok. Pár évvel idősebb csak nálam, így mindig volt miről beszélgetnünk, miközben mondjuk az arcomon vagy a kezeimen dolgozott, és az évek során nagyon jó barátnők lettünk. Általában hetente járok hozzá, fix időpontra, de előfordul, hogy soron kívül foglalkozik velem, ha mondjuk valami társasági eseményre készülök és csodát kell velem művelnie. Nem mintha szükségem lenne rá, hiszen így, hogy majd’ két évtizede ő tartja karban a bőrömet akár tíz évet is simán letagadhatnék, ettől függetlenül egy héten legalább egyszer szükségem van arra, hogy egy kicsit foglalkozzanak velem, én pedig önfeledten tudjak csevegni, pletykálni. Egyszer aztán, nem sokkal ezelőtt olyan fordulatot vett a történet, hogy meg is lepődtem rajta. a szokványos témák helyett olyasmikkel hozakodott elő, mint a napelem pályázat magánszemélyeknek 2019 feltételei, részletei, én pedig csak pislogtam, mint hal a szatyorban, mert hozzá se tudtam szólni a dologhoz.

Történt ugyanis, hogy összejött egy pasival, aki rettentően környezettudatos, állatvédő aktivista, szemétszedő önkéntes, meg ilyenekkel foglalkozik a munkája mellett. Nem mondanám, hogy ez a témakör valaha is közel állt volna hozzám, de a magam ügyeit én is mindig igyekeztem úgy intézni, hogy minél kevesebb hulladékkal járjon, elvégre ez a legkevesebb amit megtehetek. Plusz ott van a neveltetésem is, a szüleim nem az anyagi jólétükről voltak híresek, még faluhelyen is viszonylag szegénynek számítottunk. Anyukám mindig arra tanított, hogy a lehető legtöbb mindent fel kell használni, ami csak lehetséges, nem szabad semmit elpazarolni. Ha ebben a szellemiségben nevelkedsz, az kétféle végeredménnyel járhat felnőtt korodra: vagy megmaradsz tudatos, takarékos embernek, vagy két kézzel fogod szórni minden megkeresett forintodat, mert gyerekkorodban örültél, hogy cipőd volt. Nos, én igyekeztem megtalálni a kényes egyensúlyt, hiszen a végzettségemmel elég jól fizető állásokat sikerült mindig szereznem, a férjem se szégyenkezhet a keresete miatt, tehát jól élünk. Viszont soha nem dobunk ki feleslegesen ételmaradékot, nem termelünk felesleges szemetet, nem pazaroljuk az áramot, satöbbi.

Mindezek ellenére a házunk fenntartása elég költséges, szóval minden kis tippre, praktikára nyitott szoktam lenni. A napelem rendszerről is hallottam már ezt-azt, de sosem néztem utána igazán, szóval nem csoda, ha csak néztem, mint a sült hal, amikor drága barátnőm manikűrözés közben elkezdte zúdítani rám az információs vihart. A napelem pályázat magánszemélyeknek 2019 még csak a jéghegy csúcsa volt, alkalomról alkalomra egyre mélyebben és mélyebben avatott be a napelem rendszerek működésébe, előnyeibe, én pedig szépen lassan elkezdtem érdeklődni a téma után. Végül megkérdeztem, hogy honnan tud ennyi mindent, ő pedig megmutatott nekem a telefonján egy weboldalt, ahonnan az információk nagy részét szedte. Ezen kívül még számos cikket, értekezést elolvasott, valamint a pasijával nagyon sokat beszélgetnek róla, előadásokra, konferenciákra járnak. Mondtam neki, hogy lassan annyira érteni fog hozzá, hogy akár a sajátját is meg tudná építeni, alapanyagból. Persze erre barátilag le lettem hülyézve, de azt bevallotta, hogy dédelgetett álma egyszer kertes házba költözni és építtetni egy napelem rendszert.

napelem pályázat magánszemélyeknek 2019

Egyszer aztán, mikor a férjemmel elmentünk nyaralni, pont egy olyan panzióban sikerült szállást foglalni, ahol az áramellátás egy részét napelem fedezte. Annyira friss volt még, hogy szinte az építésből ottmaradt hulladék is ott volt még a kertben, úgyhogy kapva kaptam az alkalmon, és kikérdeztem a vendéglátónkat, hogy hogyan és miként sikerült megvalósítani és mennyire elégedett vele. Készségesen elmesélt mindent, többek között azt is, hogy a napelem pályázat magánszemélyeknek 2019 folyamán mennyi mindennel bővült, ő is így, kamatmentes hitellel tudta megvalósítani, de tervei szerint igyekszik majd valamennyire előtörleszteni, hátha előbb túl lehet rajta. De ettől függetlenül végtelenül elégedett, ő is a figyelmembe ajánlotta ugyanazt az oldalt, amit a kedvenc kozmetikusom, ráadásul azzal a céggel szerződött a kivitelezésre, akik a honlapot üzemeltetik. Mondtam neki, hogy köszönöm, már ismerem, és mi is egyre többet gondolunk arra, hogy jó befektetés lenne, elég sokba kerül a házunk fenntartása. Megnyugtatott, hogy ő már így, az első hónap után meglepődött, hogy mennyit csökkentett a költségein, csak javasolni tudja.

Mire hazatértünk, a következő heti rendes látogatásomkor a barátnőm már nagy ujjongva fogadott, hogy a pasija megkérte a kezét, ráadásul elkezdték tervezni a közös jövőjüket is, amiben mindenképpen szerepel egy ház vásárlása és napelem felszereltetése! Természetesen gratuláltam neki, és elmeséltem, hogy egy tulajdonostól első kézből értesültem róla, milyen áldásos hatásai, előnyei is vannak, úgyhogy én is egyre inkább meggyőzöttnek érzem magam. Otthon aztán este leültem a férjemmel, és elé tártam, hogy mit szeretnék. Meglepődtem, mert azt mondta, hogy egy ideje már ő is gondolkodik ilyesmin, csak nem mert vele előhozakodni, mert nem tudta, hogy mit mondanék. Ezen jót derültünk, hogy egymástól függetlenül ugyanaz motoszkált a fejünkben, és megegyeztünk, hogy mindketten alaposan utánanézünk, aztán eldöntjük, mivel járunk a legjobban.

Újból felkerestem hát az immáron többek által is ajánlott információs weboldalt, és ismét meggyőződtem róla, hogy a napelem pályázat magánszemélyeknek 2019 legjobb befektetési ajánlata. Nem csak azért, mert a megtérülése folyamatos, hanem mert utána is nagyon sokáig élvezhetjük még a hatását, hiszen egy ilyen rendszer jó karbantartás mellett 25-30 évig is működik. Úgyhogy a következő beszélgetésünkkor előálltam a nagy tervvel: építtessünk egy 15 kW teljesítményű napelem rendszert, mert az nem csak a mi használatunkat fedné be teljesen, hanem még a hálózatba is töltene vissza, és éljünk a kamatmentes hitel lehetőségével, mert az gyakorlatilag olyan, mintha elkezdenénk félretenni rá, de a lényeg már itt lesz a tetőnkön. A férjem is hasonló állásponton volt, bár ő azért annyira nem ásta bele magát, hogy teljesítményekkel is tisztában legyen, de hasonló konstrukcióra gondolt.

Azóta már ott tart a dolgunk, hogy kikértük az adatok megadása után az árajánlatot, a cégtől egyrészt megkerestek és mindenben a segítségünkre voltak, megvolt a helyszíni felmérés és intéződik a hitel is. Nem is gondoltam volna soha korábban, hogy ilyen egyszerűen sikerül mindent összehozni, de láthatólag már komoly tapasztalattal rendelkeznek a témában, tudomásom szerint jó úton járnak afelé, hogy piacvezetők legyenek az országban. Nem is csodálom, annyi a megrendelésük, hogy még jó darabig várnunk kell, mire hozzánk is eljutnak a kivitelezőik, de biztosítottak afelől, hogy csak és kizárólag a legjobb minőségű napelem paneleket használják, a berendezésekre pedig javítási garanciát vállalnak. Mondjuk ekkora befektetésnél el is várja az ember, mindenesetre nagyon bízom benne, hogy az a temérdek korábbi ügyfelük elég bizonyíték a minőségi munkájukra. Addig pedig, mire végre megépül a miénk is, folytatódik a türelmetlen várakozás és a csevej a napelemekről a kozmetikusnál.