Engem a szépségápolás érdekel, az apósomat pedig a napelemek

Szépnek lenni jó – ezt bizton állíthatja bárki. Számomra mindig is ez volt a legfontosabb, de nem azért, mert annyira szépnek gondolnám magamat, egyszerűen csak szeretek azzal foglalkozni, hogy teszek az esztétikus külső eléréséért. Bőrápolás, hidratálás, kozmetikumok, smink – az én életemet ezek nagyban meghatározzák.

A férjem édesapájának van egy mikrovállalkozása és sokkal komolyabb dolgokkal foglalkozik, mint a szépségápolás. Legalábbis ő ezt állítja. Bár az apósommal való jó kapcsolatot ez az ellentét ugyan sohasem befolyásolta, de azért mindig elgondolkodom azon, hogy vajon engem miért nem kötnek le azok a dolgok, amelyekkel ő foglalkozik. Ráadásul nem rég kitalálta, hogy utánanéz a napelem erőművek támogatásának, és annak, hogy milyen esélyei lennének Magyarországon egy pályázatra. Szerencséjére talált egy weboldalt, ahol pont az övéhez hasonló mikro-, kis- és középvállalkozások számára indult napelemes pályázatról tudott olvasni. Nagyon megörült, mert átböngészve az információkat megtudta, hogy 2020 őszéig van lehetősége elnyerni a pályázatot. Mostanában nagyon sokat agyalt a spóroláson és a gazdaságosabb életvitelen és arra jutott, hogy a megújuló energia használata bizony segítene neki a költségei csökkentésében – főleg vállalkozói szempontból gondolta ezt lényegesnek. Nem beszélve a környezettudatosságról, amely szintén nagyon jellemző az életfelfogására. Megtudta, hogy összesen minimum 1,5 millió és maximum 3 millió forint összegű támogatást lehet elnyerni, illetve utána tudott nézni annak is, hogy ő maga a mikrovállalkozásával megfelel-e az elvárt feltételeknek. Fontos, hogy a pályázónak olyan Kft.-nek, Rt.-nek, Kkt.-nek és Bt.-nek kell lennie, amely legalább 3 lezárt üzleti évvel rendelkezik. Emellett fontos kikötés az is, hogy a vállalkozásnak az elmúlt egy évben legalább egy fős székhelyen bejelentett létszámúnak kell lennie, illetve, hogy nem pályázhat mezőgazdasági termelő sem, tehát olyan, akinek árbevételének minimum az 50%-a mezőgazdasági munkából származik.

Az apósom az oldalt átnézve nagyon bizakodó hangulatba került. Egyrészt a lehető legtöbb és legfontosabb információkat sikerült megszereznie a számára jónak ígérkező támogatásról, másrészről a cég által megbizonyosodott addigi elképzelésében: mindenképpen szeretne a megújuló energia használatával egy környezettudatosabb élet útjára lépni. Miután mindezt elmesélte, megkérdeztem tőle, hogy azt tudja-e, hogy a befektetett pénz mikor fog megtérülni? Azt mondta, hogy a cég oldalán erről is írtak: mindössze tíz évről lenne szó. A férjem kíváncsian érdeklődött afelől is, hogy a támogatás milyen munkafolyamatokat fedez a napelemes rendszer beépítése során. Az apósom visszakereste a weboldalon a részt, ahol erről írnak, mert erre már fejből nem emlékezett. A leírtak alapján az, akinek sikerül a pályázat, a vissza nem térítendő támogatás magába foglalja például a napelemek, a szerkezeti- és tartóelemek és a biztonságos működéshez szükséges elemek beszerzését is.

Az apósom egyre biztosabb a dolgában, múlt héten felhívott minket telefonon és elmesélte, hogy a weboldalon keresztül már ki is töltötte az űrlapot, hogy ajánlatot kérjen. A férjemmel nagyon szurkolunk neki, hogy összejöjjön a terve!