Sminkelés közbeni beszédtéma

Idén október végén az egyik barátom szervezett egy beöltözős bulit. Nem igazán szoktam részt venni ilyeneken, általában sosem tudom mi legyek, és pláne nem tudom magamnak megcsinálni a jelmezt, vagy adott esetben a sminket. De most azonnal jött az ötlet a jelmezhez, köszönhetően egy nem olyan rég moziba került filmnek. Már csak az volt a kérdés, hogyan csináljam. Szerencsére az egyik kolléganőm régen elvégzett egy sminkes sulit, és nagyon ügyesen ki tud festeni bárkit bármivé. Vagyis majdnem bármivé. Mikor felkértem, hogy varázsoljon belőlem azt, amit kértem, örömmel elfogadta a felkérést.

Azt mesélte, hogy gyerekkora óta érdekli a szépségápolás. Saját magát is képezte, mikor még nem ment suliba. Tényleg nagyon ügyes. Kérdeztem tőle, hogy miért nem ebben az irányba helyezkedett el, azt válaszolta, hogy külföldön szeretné csinálni. Csak sajnos oda nem tud ezzel kijutni. Legalábbis nem egyszerűen. Felmerült az ötlet, hogy azért mégsem kellene erről letennie olyan hamar.

Javasoltam neki, hogy először vállaljon el egy egyszerű állást. Az interneten lehet találni például ausztriai munkákat. Ha ott elkezdi, később lehet, hogy jönnek a lehetőségek, és el tud menni abba az irányba, amibe szeretne. De először is a kijutás.

Hogyan lehet kijutni külföldre?

A két válasz általában az, hogy bárhogy és a sehogy. Van rengeteg módja annak, hogy valaki kijusson. Például rokonokhoz, barátokhoz, ismerősökhöz. Vagy egy munka kapcsán kiviszik külföldre, és szerencsés helyzetben ott tud maradni. De nem olyan egyszerű kint munkát találni, amit aztán meg is tud tartani az ember, és kint tud élni. Így valakinek sehogy sem jön össze. Meg kell találni a jó lehetőséget.

Ausztriába (ha már ezt javasoltam neki, ugyanis remek a német nyelvtudása) a Tiroli Álláskeresővel egyszerűen ki tud jutni. Csak pályázni kell. Meg persze németül tudni egy bizonyos szinten. Ha jól tudom (bár ennek ő olvasott utána), a Tiroli segít az elhelyezkedésben, méghozzá úgy, hogy miután segít megírni a pályázónak a német nyelvű önéletrajzot és motivációs levelet, ők maguk elküldik különböző helyekre, álláshirdetésekre, és így a munkaadó fogja felkeresni a pályázót. Ez igazán remekül hangzik. Arról nem is beszélve, hogy olyan helyekre is lejuthat akár, ahova csak ajánlással lehet bekerülni. „És milyen munkát tudna végezni?”- kérdeztem. Szobalány az, ami legjobban megtetszett neki, de konyhára is mehet mosogatni. És egyéb hasonló. „Mégis mi a probléma?”- tettem fel újabb kérdésemet immár teljesen értetlenül. „Kicsit tartok tőle.” Tulajdonképpen megértem, hisz sok rizikó van a dologban. De ezután mondta még csak a lényeget, ami szerintem nagyot nyom a „mellette” oldalon. Hogy miután sikerül elhelyezkednie, a Tiroli kapcsolatban marad vele, és abban az esetben, ha nem megfelelő a munkahely és váltani akar, akkor segítenek találni új állást. Így teljesen nem értettem, hogy mi a problémája, hát ez egy nem is akármilyen lehetőség.

Persze mindenki fél az újtól, a bizonytalantól, a változástól, de látom rajta, hogy mégis szeretné. És jól is menne neki. És ki tudja? Lehet, hogy onnét kap valami nagyon jó lehetőséget, hogy sminkesként tovább tudjon lépni. Sok rizikó nincs a dologban, így mindenképp megér egy próbát.