Energiatanúsítvány kell a kedvenc szépségszalonomnak

Nem vagyok az a fajta nő, aki fecsegni jár egy szépségszalonba. Határozott céllal érkezek oda, és nem érdekelnek sem a sztárpletykák, sem a műkörmös családi élete, a többi vendégé meg aztán végképp nem. Van, aki nem szereti ezt, és néha már ügyfélként érzem azt, hogy nem szívesen látnak engem egy-két szépségszalonban. Na, de nem ott, ahova mostanában járok.

Jó szolgáltatóhoz méltóan tiszteletben tartják, hogy mit szeretek és mit nem, így nem traktálnak semmivel, hanem csöndben végzik a munkájukat, én pedig élvezem, ahogy percről percre szépülök. Legutóbb azonban meghallottam egy beszélgetést, amibe én is beleszóltam.

Két dolgozó beszélt arról, hogy lassan új helyet kéne keresni a szalonnak, mert kezdik kinőni magukat, viszont ahhoz előbb ezt kéne valahogy eladniuk. A problémát viszont az jelentette, hogy addig nem tudnak megszabadulni tőle, amíg nincsenek meg hozzá a szükséges papírok, mint például az energiatanúsítvány.

Mivel nekem van már ezzel kapcsolatban tapasztalatom, úgy döntöttem, megtöröm az eddigi hagyományt, és beleszólok a beszélgetésbe: elmondtam, hogy én nemrég adtam el a saját lakásomat, és hogy nekem az e-tanusitas.eu oldal mögött álló cég intézte az energiatanúsítvány elkészítését.

Elsőre meglepődtek, hiszen általában a hangomat se szokták hallani, de aztán kérdezgetni kezdtek, hogy mit tudok még mondani a témáról. Elmondtam, hogy nagyjából 7 éve kötelező minden eladásra szánt házat és lakást ellenőrizni energiahatékonyság céljából, hogy papíron is látszódjon, pontosan mennyire megfelelőek az energiatakarékos élethez. Mivel nekem sürgős volt annak idején, ezért kértem, hogy az energiatanúsítvány (amit egyébként 24 óra alatt el tudnak készíteni) HET-számát hamarabb küldjék ki nekem SMS-ben, hogy az ügyvéd már tudjon legalább dolgozni vele.

Ahogy ezt kimondtam, láttam az arcukon a teljes értetlenséget, de megnyugtattam őket, hogy én sem vagyok energiatanúsítvány szakértő, csupán az e-tanusitas.eu oldalon tájékozódtam, ahol minden nagyon részletesen és érthetően le van írva. Ők gyorsan fel is írták egy papírra, hogy a tulajnak majd átadják a tippet.

Nagyon remélem hogy nem terveznek túl messzire költözni, mert semmi kedvem helyettük egy másik szépségszalont keresni. Mondjuk ez nyilván nem egyik napról a másikra fog történni, hiszen az energiatanúsítvány megszerzése mellett még sok mindent kell elintézniük.

Azt már elfelejtettem mondani nekik, hogy ebben az a legjobb, hogy az új hely, amit majd megvesznek, szintén rendelkezni fog egy ilyen tanúsítvánnyal, tehát tudni fogják, hogy nagyjából mennyit kell majd havonta költeniük a rezsire. Elég sok elektronikus eszközt használnak, úgyhogy abban biztos vagyok, hogy a villanyszámlájuk magas lesz, de szerintem erre fel vannak készülve. Inkább az a fontos, hogy jól szigetelt épületbe kerüljenek, aminek a fűtése nem kerül majd a szükségesnél több energiába.