Miért jó, ha béreljük a webtárhelyet és nem sajáttal dolgozunk?

Amikor bejöttek az ingyenes weblapszerkesztő oldalak, minden tini saját weblapot nyitott. Mindig mindenről weboldalt csináltunk, az volt az egyik legjobb szórakozás, hogy az akkori éppen kedvenc sorozatainknak gyártottunk egyszerű sablonokból weboldalakat.

Azóta az igények változtak, de emlékszem, mennyire lenyűgözőnek tartottuk akkor a teljesen egyszerű weboldalakat. Mindig csillogó, glitteres feliratokkal köszöntöttük a látogatókat, szinte kötelező eleme volt akkoriban az oldalaknál a bemutatkozás és a vendégkönyv, még ha csak mi és a közeli barátaink néztük is csak az oldalunkat.

Persze külön kis modulban soroltuk fel a legjobb barátainkat, és a kedvenc állatainkról mindig tettünk fel egy kis képes vetítőt is.

Aranyos kis próbálkozások voltak ezek. Akkor kerültem utoljára komolyabb kapcsolatba a weboldalakkal, mikor még általános iskolában ezeket az oldalakat szerkesztgettem kedvtelésből.

Akkor minden annyira egyszerűnek tűnt! Ma már, felnőtt fejjel tudom, hogy a weboldalaknak nem feltétlenül nekem kell tetszeniük, hanem inkább a felhasználóknak.

A blogolást már megszoktam, de szerettem volna egy sokkal komolyabb weboldalt készíteni, amihez természetesen először egy webtárhelyre volt szükségem.

Mivel abszolút kezdő vagyok a témában, elkezdtem böngészni persze az interneten. Amióta ez a weboldal készítés foglalkoztat, egyre inkább kezdem megfigyelni a különböző weboldalak stílusát, a témákat, az elrendezésüket. Persze a legjobbak a világos háttér-sötét betű formációk.

A menüpontok kialakítása szerintem minden esetben pontosan tükrözi azt, hogy mit szeretnénk elérni, mi a célunk a weboldallal. Például a kevésbé kedvelt menüket el lehet rejteni sok almenü alá, sokkal nehezebben megtalálható helyre rakhatjuk őket, míg azokat a gombokat, amiket valóban érdekünk, hogy megtaláljanak az érdeklődők, sokkal központibb, feltűnőbb helyre kell tennünk.

A design már nagyjából körvonalazódott a fejemben már akkor, mikor még azt sem tudtam, hogy hogyan kellene weblapot nyitni.

Végül mivel felismertem a hiányosságaimat, a tényt, hogy nem vagyok valami jó az informatikai dolgokban, úgy döntöttem, hogy profi segítséget kérek.

A jelenlegi helyzetemben a webtárhely bérlés tűnt a legmegfelelőbb lépésnek, ugyanis a rackforest.com oldalon láttam, hogy náluk például a webtárhely bérlés kapcsán van egy rendszergazda, illetve egy ügyfélszolgálatot is működtetnek.

Azért döntöttem úgy, hogy őket választom, mert kezdő lévén nekem sokat jelent, hogy van egy rendszergazda, aki a dolgok technikai hátterét figyeli és igyekszik megoldani az esetlegesen előforduló technikai problémákat. Az ügyfélszolgálat pedig egy plusz megerősítést nyújt nekem. Ez egy kényelmi szolgáltatás a gyors, azonnali ügyintézés és a kérdéseim megválaszolása érdekében.

A legfontosabb oka annak, hogy a webtárhely bérlés mellett döntöttem mégis az, hogy nem rendelkezem azzal a technikai háttérrel, ami ahhoz szükséges, hogy a lehető leggyorsabban, a legkevesebb hibával tudjam futtatni a weblapomat.

Egyébként több, különböző csomagból lehet válogatni a rackforest webtárhely bérlés felületén is. Annak a függvényében lehet válogatni, hogy milyen méretű tárhelyet szeretnénk bérelni, illetve, hogy átlagosan hány látogatóval számolunk a weblapnál. Érdemes ilyenkor átgondolni, hogy hány weboldalt szeretnénk működtetni, milyen időközönként szeretnénk frissíteni és persze a legfontosabb, hogy milyen tartalmat szeretnénk megosztani rajta. A videók és képek értelemszerűen több tárhelyet igényelnek, mint például egy egyszerű, csupa szövegből álló weboldal. Mondjuk nem is divat az ilyen weblap, mert nem ragadja meg a célközönség figyelmét, és kevés lesz a látogató. Persze biztosan vannak olyan helyzetek, mikor felesleges a nagyobb tárhely.

Tehát, amennyiben webtárhely bérlés előtt állunk, alaposan át kell gondolnunk, hogy miért azt a csomagot válasszuk, amit választani fogunk, és alaposan meg kell terveznünk, hogyan is fog kinézni az oldal és mit szeretnénk vele kezdeni, milyen látogató számot szeretnénk elérni.

Ha pedig ezt már tudjuk, akkor kattintgathatunk is a rackforesten. Nagyon megbízhatók, megéri náluk bérelni.