Iskola előkészítő feladatok szépsége

Nagyon sokan a külsőnkkel vagyunk elfoglalva és képesek vagyunk ezt a szemléletmódot átragasztani a gyermekeinkre is. A szülők többsége sajnos nem törődik a gyerekek beszédfejlődésével, holott nagyon fontos az általános iskola előkészítő feladatok megoldása és gyakorlása, hogy minél szebb legyen a kiejtésünk. Igaz, hogy a szépség lélekben kezdődik, de lelkünk tolmácsa a beszédünk. Amennyiben pont egy kiváló logopédust, vagy szuper gyakorló feladatokat keresel, olvass tovább, garantálom, hogy megtaláltad!

Szabó Szilvia egy mesterlogopédus, gyógypedagógus és köznevelési szakértő, aki lenyűgöző életúttal rendelkezik. Szakmai hitelessége megkérdőjelezhetetlen, számos szakterülettel rendelkezik, mely sokoldalúságát is alátámasztja. Diszlexia megelőzés, iskola-előkészítés, beszédindítás – csak, hogy párat említsek közölük. Jelenleg a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XIV. Kerületi Tagintézményében dolgozik mesterlogopédusként.

Oldalán, a szilvia-logopedia.hu honlapon számtalan könyvet találhatunk, különböző kategóriákban. Színes, tanuláshoz kedvet hozó borítók várnak mindenkit, melyek motiválni fogják a gyerekeket az iskola előkészítő feladatok megoldására. Amiért külön, kiemelt elismerést kap tőlem az az, hogy még matricacsomagok is elérhetők az oldalon, ezzel is kiegészítve a tanulási motivációt.

Látogatás a tudás birodalmába

Bővebben egy kicsit a Látogatás a tudás birodalmába 1 könyvről beszélnék, ugyanis már a kedvet csináló cím is elnyerte a tetszésemet. Ez egy diszlexia megelőző elemekre épülő fejlesztő feladatgyűjtemény, mely által a gyermekek részképességeit is fejleszthetjük. Tehát rendkívül sokoldalú célzattal lehet alkalmazni és az ára is nagyon kedvező, mindössze 3990 Ft-ba kerül. Ez a könyv garantáltan teljes körű iskola-előkészítést ad a gyermekek számára, hogy semmilyen hátrányt ne szenvedjenek majd el első osztályban.

Összesen 156 A4-es lapból áll maga a kiadvány, telis-tele színes oldalakkal, játékos feladatokkal és iskolakezdéshez szükséges útmutatásokkal. Ennek a könyvnek köszönhetően házhoz jön a fejlesztés, tehát segítségével otthon is képesek leszünk egy szakszerűen felépített iskolai felkészítést végezni gyermekünkkel. Személy szerint mindenkinek kötelezővé tennék egy ilyen nagyszerű kiadványt, hiszen kiadás tekintetében nem kerül sokba, ellenben nagyon sokat profitálhat belőle mind a szülő, mind pedig a gyermek is. Hiszen a tanulást már gyermekkorban el kell kezdeni, ilyenkor a legfogékonyabb az agyuk is. Az óvoda utáni nyári szünet alkalmas tehát arra, hogy az esetleges lemaradást behozzuk gyermekünknél, vagy akár csiszoljunk egy kicsit beszédkészségein.

Az iskola előkészítő feladatok segítséget nyújtanak a szülőknek, azonban szakemberek kezében egy teljes, átfogó, professzionális diszlexia prevenciós, terápiás eszköztár. Mivel Magyarországon nem kötelező a kifejezetten iskola-előkészítő tanfolyamokon való részvétel, így egy ilyen könyv megléte már-már szükségszerű. A legtöbb országban azonban már minden gyermeknek részt kell vennie egy ilyen foglalkozáson, itthon ezt az óvodáknak kellene biztosítaniuk.

Iskola előkészítő feladatok szükségessége

Amennyiben gyermekünk nem tud a többiekkel megfelelő ütemben haladni, akkor neki az óvodai felkészítést sajnos kevés lesz. Ilyenkor jön ez a szuper iskola előkészítő feladatokkal ellátott könyv és segít ahhoz, hogy hellyel-közzel mindenki egyenlő esélyekkel indulhasson az általános iskolában. Ez nem csupán a beszéd-,de a lelki fejlődésre is igen nagy pozitív hatással lesz majd.

Számszerűsítve az itthoni adatokat a gyermekek 70%-a nem rendelkezik kellő felkészültséggel az általános iskolához. Ez azt jelenti, hogy nem sajátította el óvodában azokat a képességeket, melyek elengedhetetlenek lennének ahhoz, hogy megfelelő ütemben tudjanak haladni. Ez egy óriási szám, mely a hanyagság miatt tovább növekedhet. A helyzetet tovább rontja, hogy a feszes iskolai tantervek miatt a tanítóknak nincs idejük arra, hogy minden diákkal külön-külön foglalkozzanak az órákon. Csupán az anyagot tudják eladni és megértetni az osztály egy részével. Az egyéni figyelmet igénylő diákokra ilyenkor kiemelten oda kell figyelni az otthoni vagy esetleg fejlesztői környezetben, melynek elindulásában ezek a szuper fejlesztő könyvek is segítséget nyújthatnak majd.

Szabó Szilvia a könyvhöz fűzött gondolataiban arra is felhívja a figyelmet, hogy mennyire fontos a sulikezdés a gyermekek életében, hiszen az iskolai időszak az egész életpályánkat meghatározza. Valamint rámutat arra is, hogy szülőként gondoljuk végig életünk iskolai időszakában történt eseményeit, hogy azokból okulva kiküszöbölhessük gyermekünk esetleges kellemetlenségeit a jövőben.

iskola előkészítő feladatok
Az iskola előkészítő feladatok meghatározók lesznek gyermekünk életében.

Van megoldás?

Sok szülő abba a hibába esik, hogy számtalan fejlesztő könyvet vesz, melyeket kétségbeesetten kezd el otthon oldogatni gyermekével. Ezáltal teljesen összezavarja majd a kicsit. Sőt, az esetek többségében a piacon lévő választék csupán a szülők lelki békéjét próbálja megteremteni, igazi felkészülést nem ad a gyermekeknek. Ugyanez a helyzet a különböző felkészítő órákkal, ahol lóhalálában rohannak a tanítók a tananyaggal, hiszen nem a gyermekek fejlődését tartják szem előtt.

A szerző szerint nem ezek a módszerek jelentik a megfelelő megoldást, hanem egy, maximum két könyve megvétele, melyek a gyermek tényleges problémájára specializálódnak. Szerencsére Szabó Szilvia mesterlogopédus könyvei között számos terület fejlődési problémáira találunk megoldást, méghozzá az ár sem hajmeresztő. Egy igazi pedagógus lelkű logopédus készítette a könyveket végtelen szakmai tudással és elhivatottsággal. Célja az, hogy segítsen a fejlődési gondokkal küzdő gyermekeknek úgy, hogy a szülőknek sem kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk. Tisztában van azzal, hogy mennyire meghatározó időszak ez a gyermekek életében és próbálja minél szórakoztatóbbá és színesebbé tenni a tanulás folyamatát.

A Látogatás a tudás birodalmába kötettel számtalan iskolára felkészítő eszközt vásárolunk meg, mely garantáltan segítségére lesz majd a gyermekünknek. A könyv lehetővé teszi azt, hogy mindenki a saját ütemében haladhasson az anyaggal ott és akkor, amikor szeretne. Nem kell egy foglalkozáshoz igazodni időben és térben, amikor gyermekünk a legfogékonyabb, elég előkapni a könyvet és megoldani egy-két feladatot. A kicsit pedig örömmel fogják majd megoldani a játékos feladatokat, hiszen ez az ő saját könyvük és csodálhatják munkájuk gyümölcsét, mely által okosabbak és ügyesebbek is lesznek ráadásul.

Miért ez a könyv a legjobb választás?

Ez a szuper iskolai előkészítő feladatokat tartalmazó könyv önbizalmat és sikerélményt ad számukra, hiszen képesek lesznek egyedül megoldani egyre bonyolultabb, összetettebb feladatokat. És mindenki tudja, hogy a személyiség fejlődésének szempontjából is milyen fontos az, hogy a gyermekek kellő pozitív megerősítést kapjanak a korai szakaszban, melyet szintén nyújt ez a könyv. A feladatok megoldása során különböző készségeket, képességeket sajátíthatnak el, melyek elengedhetetlenek lesznek majd az iskolaérettséghez.

Nem sorolnék fel minden pozitív hatást, amit megemlít a szilvia-logopedia.hu oldal, csak néhányra térnék ki. A könyv fejleszti többek között a térbeli tájékozódást, a testsémát és a vizuális figyelmet is. Nagy szerepe van a szókincs bővítésében és az általános ismeretek elsajátításában is, úgyhogy okkal népszerű ez a könyv nem csupán az otthoni fejlesztések, de a professzionális foglalkozások alkalmával is. Mindezeken felül hozzájárul a kicsit emlékezetének és munkamemóriájának fejlődéséhez is. Hát nem szuper?

A feladatok a könyv előrehaladtával egyre nehezednek, tehát egyre ügyesebb és ügyesebb lesz gyermekünk, nem egyforma nehézségű feladatokat fog kapni. Ami még külön figyelmesség a szerző részéről az az, hogy gondolt a balkezes tanulókra is, akiknek azzal kedvez, hogy nem spirálkötésű a könyv. Ezáltal nem fogja nyomni a spirál a kicsik kezét írás közben, tehát mindenki számára ideális választást jelenthez ez a gyakorló.

Iskola előkészítő feladatok otthon

Szerintem mindenkit sikerült meggyőzni arról, hogy Szabó Szilvia könyvei miért jelentik a legjobb megoldást mindenki számára. Akár fejlődésre van szüksége gyermekünkre, akár gyakorlásra, az oldalon mindenki meg fogja találni a hozzá illő gyakorló feladatokat.

Az elvárások pedig garantáltan találkozni fognak a színvonallal, melyet a számtalan, oldalon olvasható pozitív visszajelzés is enged készpénznek venni. Amennyiben Neked is fontos gyermeked fejlődése, ne habozz szétnézni a szakmailag hiteles, megbízható tananyagok között és beszerezni azt, ami a gyermeked fejlődéséhez feltétlenül elengedhetetlen lesz!