Egy kreatív nap a szépségszalonban

Sikerült olyan időpontot foglalni a barátnőmmel, hogy egyszerre lehettünk kedvenc fodrászatunkban. Nagyon jó hangulat volt az egész szalonban, mindkettőnkkel egyszerre foglalkoztak, és nagyon kellemes beszélgetőtársak a fodrászok is. Régóta nem találkoztunk, így rengeteg beszélgetni való téma gyűlt össze. Férjeink ugyanannál a cégcsoportnál dogoznak, és már egy ideje napirenden volt, hogy ki fognak válni és saját céget alapítanak. A közös vállalkozás lehetősége miatt új fordulatszámra kapcsolt Anival való barátságunk, és mi magunk is szeretnénk a saját részünket beletenni ebbe az izgalmas feladatba. Ani már tegnap este írta, hogy szeretne mutatni egy olyan oldalt, ahol minden lényeges infó elérhető cégalapítás témakörben. Kíváncsi voltam, hogy mit fog mutatni, és az egész délután a rendelkezésünkre állt, hogy kicseréljük információs tapasztalatunkat.

Miközben pont kenték fel a festéket a hajamra, megnyitottam a linket, amit a barátnőm mutatott, és a grossoffice.hu oldal tárult elém. Egyből a szemembe ötlött a 2023-as évre vonatkozó cégalapítással kapcsolatos információk szalagcíme. Gyorsan átfutottam az egész oldalt, feltűnt, hogy piacvezető a cég a székelyszolgáltatás terén, és irodabérléssel is foglalkoznak. Ügyvédet is tudnak szerezni, amennyiben szükség lenne rá. Székelyszolgáltatás esetén fizetős és nulla költségű iparűzési adóval rendelkező székhelyet is tudnak biztosítani. Feltűnt egy tízes toplista is, amit a cégalapítások során összegyűjtöttek, és gyakori hiba szokott lenni. Ezt mindenképpen tüzetesen át szerettem volna nézni.

cégalapítás

A tízes lista első helyén a nem túl sikeres cégnév választást emelték ki, mint elsődleges hibapont. Azt követte a lejárt okmányok gyakorisága, gyakran nem szentelnek elég figyelmet arra a cégalapítók, hogy a lakcímkártya vagy a személyigazolvány érvényes legyen. Fontos ellenőrzési szempont, hogy a cégalapító vagy az ügyvezető szerepel-e eltiltás alatt. A közterheket érintő fontos információ, hogy az ügyvezető után fizetni kell akkor is, ha a cégnek még nincs bevétele. Kiskaput nyújt az a lehetőség, hogy nappali tagozatos hallgatót, öregségi nyugdíjast, vagy más cég alkalmazásában álló személyt nevez meg ügyvezetőnek az újdonsült cég.

Gyakori hibának emelik ki, hogy nulla forintos kezdőtőkével íratják be a céget, ezért a grossoffice.hu javaslata, hogy egy minimális összeget mindenképpen nevezzenek meg a cégiratokban. Egy megbízható és jó szakértelemmel rendelkező könyvelő fontosságára is felhívják a figyelmet – nem érdemes olcsó könyvelőt választani, inkább a szakértelmen van a hangsúly. Az ügyvédnél az adózással kapcsolatos papírmunka precíz kitöltésére is érdemes nagyobb figyelmet szentelni. Az adminisztrációs munkákat sem ajánlott elhanyagolni. A cégtábla elhelyezése is gyakori mulasztás, és a NAV szereti is büntetni ezt a hiányosságot. Nem utolsósorban egy céges bankszámla is szükséges a cég számára.

Még többször át fogom olvasni ezeket a hibapontokat, ebben biztos vagyok, és Aninak is hangosan olvastam egy-egy bejegyzést, amikor a hajszárítók éppen elhallgattak.

Ezután elmerültem a gyakran ismételt kérdések rovatban, és magam is úgy értelmeztem, hogy a Kft. a férjem számára legjobb cégalapítási forma. A Kft. alapításnak több vonzó előnye is van, például az üzleti világ is jobban elfogadja, és a tagok nem felelnek magánvagyonnal a céges adósságért. Hátránya, hogy a KATA adózási formát egyáltalán nem lehet már választani, és van egy kötelező befizetni való tőke, három millió forint.

A Bt. alapítás előnyeit is átnéztem, nagyon kedvező tőkével lehet tagonként beszállni. A legnagyobb hátránya, hogy a beltag a személyes vagyonával felel a céges tartozásokért, és itt sem érvényes a legtöbb esetben a KATA. Egyre alacsonyabb számban létesítenek ma már Bt-t Magyarországon.

A cégalapítás feltételi között szerepel, hogy ne legyenek eltiltva a tagok és az ügyvezető. Kizáró tényezők között szerepel a tagok összeférhetetlensége, vagy ha szabadságvesztésre ítélt bűncselekmény szerepel a tag múltjában, esetleg korábbról jelentős, ötmillió forint körüli adótartozással rendelkezik. Lehetőség van a NAV-tól igazolást igényelni, ami bizonyítja, hogy nem áll semmilyen adótartozás a háttérben.

Az alakuló cégnek mindenképpen rendelkeznie kell egy székhellyel, és erről a székelyről a cégbíróságnak is tudnia kell. Ezt a céget képviselő ügyvéd szokta intézni, úgy hogy az ingatlan tulajdoni lapját bemutatja. A grossoffice.hu biztosít székelyszolgáltatást is és ügyvédet is amennyiben a cégnek szüksége van rá.

Ezután átolvastam hogy mit jelent a jegyzett tőke. A Kft. esetében minimum három millió forint befizetési kötelezettséget jelent, de ezt nem kell alapításkor bemutatni. A Kft. tagok törzsbetétje minimum százezer forintban van meghatározva. Összefoglaltam a cégalapítás összköltségét, ami így tevődik össze röviden: ügyvédi munkadíj, amit egyénileg az ügyvéddel való megállapodás során határozunk majd meg, a cégeljárási illeték, aminek jelenleg nincs költsége, és a közzétételi költségtérítés, amit szintén nulla forintból ki lehet hozni.

Maga a cégalapítás folyamata akár egy órán belül is megtörténhet, van olyan ügyvéd, aki már az első találkozáskor kitölti és aláíratja az összes szükséges papírt. Van olyan ügyvédi iroda, ahol a papírokat csak a bejegyzés után adják át, mert maga a bejegyzés legalább két-három napot igénybe vesz. A sikeres bejegyzésről minden esetben érkezik értesítés elektronikusan vagy telefonon.

A cégnév választása sem megy mindig zökkenőmentesen. Itt is előfordulnak olyan tényezők, amelyek nem működnek, például ilyenek a számtoldatok, amelyeket nem fogadnak el sem szám sem kiírt betű formában. Településnevet csak önkormányzati hozzájárulással lehet használni. Állami vagy nemzeti cégnév csak állami cégeket illet. A grossoffice.hu-n lehetőség van ellenőrizni, hogy a kiválasztott cégnév megfelelő-e, elég csak a az első négy betűt beírni, és kiadja a találatokat. A leginkább elfogadott cégnév legalább két szóból áll, mindegyik szó minimum öt betűből tevődjön össze. A cégnév generátort is igénybe lehet venni a grossoffice.hu oldalon, nagyon sok ötletet adhat.

Az elmúlt évek során történtek olyan változások amelyek megkönnyítették a cégalapítást, de bizonyos szabályok szigorodtak. A mi esetünkben kétszemélyes Kft. alapítása van előkészületben, ennek a költsége is fixen hárommillió forint lesz, és rendelkezésre áll két év ennek a törzstőkének az előteremtésére.

Nagyon sok hasznos információval gazdagodtam a fodrászatban, és miközben alakult a frizurám, egyre jobban képe kerültem a Kft. alapítás terén.

Utánaolvastam a grossoffice.hu megközelítésének, és nagy örömömre, a központi iroda Budapesten a Bem rakparton található, ami számunkra nagyon előnyös. Nagyon tömör és nagyon információgazdag ez az oldal, és még többször is át fogom olvasni a férjemmel együtt. Megnyugtató, hogy léteznek a grossoffice.hu oldalhoz hasonló weboldalak, ahol a cégalapításhoz szükséges információkat ennyire komolyan összegyűjtötték.

És nagyon jó hogy vannak olyan barátok, mint Ani, aki megtalálta most a szépségszalonban a lehetőséget, hogy átbeszéljük a születendő cég alapításának körülményeit, és közösen készüljünk életünknek egy következő fontos szakaszára. A szépségszalonból elégedetten távoztunk, mert ápolt és gondozott volt a megjelenésünk, közben pedig nagyon hasznosan is töltöttük a napot.