Az ablakcsere igazi kozmetikai kezelés a lakásnak

Én ezt nem szoktam titkolni: nekem nagyon fontos a külsőm. Sokat is foglalkozom vele. Kozmetikushoz, fodrászhoz rendszeresen járok, ki van szedve a szemöldököm, megcsináltatom a körmeim, mindig sminkelek, még vásárolni is szépen felöltözöm. Tűnhetek egyébként sekélyesnek is, bár én nem tartom magam annak, egyszerűen csak úgy gondolom, hogy adok magamra. Sokkal magabiztosabban, jobban érzem magam a bőrömben, ha úgy érzem: jól nézek ki.

Ugyanez vonatkozik a környezetemre is. Rendszeresen takarítok, porszívózok, elpakolok, mosogatok, szeretem, ha rend van körülöttem. Ugyanígy azt is kimondottan szeretem, hogyha a lakásom rendben van. Évente szoktam egy tisztasági festést csinálni, időről-időre lecserélem a bútoraim, attól függően, hogy épp mihez van kedvem, átrendezem a szobákat. Számomra fontos, hogy én magam és a környezetem is szép, rendezett legyen. Így érzem jól és komfortosan magam.

Ezért is, egy ideje már nagyon fúrja az oldalam valami a lakással kapcsolatban… Méghozzá a nyílászárók. Amúgy is hallottam, hogy a műanyag ablak szigetelése sokkal jobb, mint a sima fakeretesé, nekem meg még olyan van a lakásban. A nagymamától örököltem, és bár mondtuk neki, hogy jó lenne kicseréltetni, azt mondta, ő már túl idős ahhoz, hogy olyan dolgot alakíttasson át a lakásán, amit nem szükséges feltétlenül, és hiába, hogy jobb a műanyag ablak szigetelés szempontjából, szerinte a fával sem volt semmi baj. Megértem, hogy nem akart idős korára egy nagy felfordulást a lakásba, még akkor is, ha egyébként néhány nap alatt vége. Egyáltalán nem haragudtunk rá, amiért ragaszkodik ahhoz, hogy halasszuk a nyílászárók cseréjét, mikor már ő nincs a lakásban.

Már sajnos három éve enyém a lakás, rám hagyta. Bevallom, eleinte anyagi keretem nem volt arra, hogy kicseréltessem az ablakokat, pedig nem lett volna egyáltalán rossz dolog, ha azt is bele tudom foglalni, még mielőtt belakom teljesen a lakást. De úgy voltam vele, hogy meglesz majd később, így hát halasztottam. Aztán toltam még egy évet, majd még egyet, mert nagyon kényelmes volt halogatni, de bevallom, most már nagyon zavar, főleg kívülről, hogy hogy néznek ki az ablakok. Arról nem is beszélve, hogy apu is rágja már a fülem, hogy a műanyag ablak szigetelése sokkal jobb, és habár most ki kell adni a pénzt a cserére, idővel vissza fogja fizetni az árát, hiszen nem kell majd annyit fűteni, nem fog annyi pénz elmenni a számlákra.

Végül aztán rávettem magam, és felhívtam apát, hogy oké, akkor vágjunk bele. Apa először is átlinkelt egy oldalt, azt mondta, itt olvasgassak bátran, innen tudok kábé tájékozódni, hogy milyen ablakfajták vannak, hogy is folyik tulajdonképpen egy ablakcsere menete, mi fog történni majd a lakásban, mikor elkezdik a nyílászárók cseréjét.

Jó kis oldal is volt, tényleg, tök informatív, tudtam róla tájékozódni. Felkészültem, hogy  valószínűleg elég nagy rumlival fog járni, meg a falat is le kell verni, szóval úgy döntöttem, hogy mindenképp várok tavaszig, és majd közvetlenül a betervezett festés előtt fogom megcsináltatni.

Addig is apa segítségével kiválasztottam magát az ablakot. Végül nem is sima duplást, hanem a három üvegest választottam, aminek az ablakszemei között nem sima levegő, hanem valamilyen gáz van, ami jobban segíti a műanyag ablakot a szigetelésben. Most már igazából nagyon várom már, hogy belevágjunk a cserébe, nagyon érdekel, olyan lesz-e majd a lakás, mint ahogy megálmodtam, az ablakcsere után. Bízom benne, hogy igen. Addig is, még csak néhány hónap van, szóval próbálok nagyon türelmes lenni.