Filmes terápia a kozmetikustól

A legtöbb nő a kozmetikushoz nem csak szépülni jár. Ez egyfajta terápia nekünk. Egy olyan hely, ahol beszélgethetünk mindenféléről, ami érdekel és foglalkoztat minket olyan emberekkel, akiknek adott esetben ugyanolyan gondjaik, kérdéseik vannak, mint nekünk.

Én havonta egyszer járok kozmetikushoz, de van olyan barátnőm, aki a napi szemöldökszedést is ott intézi, mert egyszerűen szüksége van ezekre a terápiás beszélgetésekre. „Olcsóbb, mint egy pszichológus, és még a szemöldököm is rendezett!”, szokott viccelődni a teljesen tudatosan választott, mentális kúrálási eljárásával kapcsolatban.

Különösen akkor jó egy-egy ilyen alkalom, amikor többen vagyunk. Beindulnak a csoportos terápiás ülések, amikor minden fodrász székben, minden kozmetikus kezei között és mindegyik műkörmös asztalnál éppen szépül valaki. Ilyenkor őszinte utálattal tudunk arra nézni, amelyik fodrásznál épp a szárítás következik, és ez megakasztja az érdekes gondolatok áradását.
Mindenféle téma felmerül. Az egészen komolyaktól („Megcsalt a férjem.”, „Kiderült, hogy diszlexiás a gyerek.”), az egészen komolytalanig („Hallottátok, hogy újra facér a Brad Pitt? A szülinapomra repjegyet kérek Los Angelesbe!”). Kicsit úgy kell elképzelni ezt, mint az Acélmagnóliák című filmben a szépségszalont.

Éppen ezen a filmen gondolkodtam, miközben a kozmetikusom, Andi az arcomat gőzölte.
„Láttad az Acélmagnóliákat?”, kérdeztem tőle.
„Nem, még nem. Miről szól?”
„Hát… gyakorlatilag rólunk. Néhány kisvárosi nő élete egy szépségszalonban. Julia Roberts, Sally Field, Shirley MacLaine, Darryl Hannah, Olympia Dukakis.”
„Húha, micsoda nevek! A szereposztás alapján, gondolom, régi film.”
„Talán a nyolcvanas évek vége, kilencvenes évek eleje lehet. Nem mai.”
„Meg kéne nézni… De, hát honnan szerzel be egy harminc éves filmet?”, sopánkodott Andi.
„A netről!”, hangzott az egyik fodrász székből a válasz. A válaszoló, a minden lében kanál, kicsit tudálékos Erzsi volt. Erzsit ugyan kedveltük, de ő az a típus, aki egy idő után tud nagyon-nagyon „sok” lenni, és legszívesebben menekülnél előle. Ennek ellenére ő úgy gondolja, hogy te minden körülmények között az öribarija vagy, tehát akkor is lelkesen magyaráz, amikor már senki sem figyel rá.
„A netről?”, kérdezett vissza csodálkozva Andi.
Erzsi kihúzta magát, és megköszörülte a torkát, majd a fodrászával, Jucival nem is törődve felénk fordult, hogy hangsúlyozza a mondandója fontosságát.
„Igen, a netről! Nem ismeritek a https://mozi.ma oldalt?”
Egyszerre hét darab vizes, pakolásos, hajfestékes fej fordult Erzsi felé, és mindenki rázta a magáét. Nem ismerjük.
„Online meg lehet nézni filmeket magyarul. Az Acélmagnóliák is fent van, nemrég néztem meg én is.”, tette hozzá Erzsi.
„Mesék is vannak?”, kérdezte rögtön Andi, akinek a most hat éves kislánya imádja a mesefilmeket, és bár szívesen megnéz valamit többször is, de időről-időre nyaggatni kezdi az anyját, hogy vegyenek egy-egy új DVD-t.
„Sok mese van az oldalon. Szinkronosak, úgyhogy a kicsik is megértik.”
Andi letette a törölközőt, ami a kezében volt, majd elővett egy írótömböt és egy tollat.
„Na, mondd még egyszer, mi a címe az oldalnak!”, kérdezte Erzsit.
„https://mozi.ma”, válaszolta tagolva, lassan, mintha Andi legalább is részeg lenne, vagy valami más nyelvet beszélne.

Én is leírtam magamnak a címet egy cetlire, és alig vártam, hogy este átböngészhessem az oldalt. Nagyon szeretem a filmeket, mindig is filmrajongó voltam. Olyannyira, hogy például gimnáziumban a választott érettségi tárgyam „mozgóképkultúra és médiaismeret” volt. Sőt, egy időben feltett szándékom volt a bölcsészkarra jelentkezni, azon belül pedig „filmelmélet, filmtörténet” szakra (akkor még volt ilyen), mert úgy gondoltam, hogy a világnak egy pontosan olyan filmesztétára van szüksége, amilyen én lehetnék.

https://mozi.ma

Aztán persze a realitások talaján maradva, inkább közgazdász lettem, de a filmeket még mindig imádom, és néha nem is vágyom másra, csak egy családi kiszerelésű csipsszel meg egy liter kólával elfetrengeni a kanapén, és egész álló nap filmeket nézni. Ehhez pont ideális lesz a https://mozi.ma oldal! Meglepődve tapasztaltam, hogy nem csak filmek, de sorozatok is fent vannak. A kedvenc Marvel sorozataimat (Pl.: Luke Cage, Jessica Jones, Punisher, Daredevil) is meg tudtam nézni angolul, magyar felirattal.
A férjem csak rázta a fejét, és mosolygott. „Ma is én főzök, ugye?”, kérdezte, és már ment is a konyhába, hogy ebédet csináljon, amíg én a lányommal elindítottam a Jégkorszakot a https://mozi.ma oldalon.